Program SPIWET.
Do monitorowania ilości podmiotów objętych nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej służy program SPIWET, który funkcjonuje na terenie całego kraju począwszy od Głównego Inspektoratu Weterynarii, poprzez szczebel wojewódzki do szczebla powiatowego. W Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii funkcjonuje od połowy 2001 r.
Program umożliwia na bieżąco śledzić zmiany w ilości zakładów mięsnych, rybnych, mleczarskich, wytwórni pasz i zakładów utylizacyjnych na terenie całego województwa. Ponadto program zawiera szczegółowe dane na temat każdego zakładu, a mianowicie:
§ zakres działalności, zdolność produkcyjną faktyczną i zaprojektowaną, gatunki zwierząt, przeprowadzone kontrole oraz zaplanowane rekontrole w oparciu o protokół zgodności Spiwet;
§ stopień dostosowania zakładów oraz procent jego realizacji na podstawie harmonogramu dostosowania (informacja kwartalna);
§ przyznanych uprawnień eksportowych;
§ pozwala na prześledzenie danych o zakładzie wstecz.
Ponadto w bardzo szybki sposób można uzyskać informację o ilości zakładów z podziałem na uprawnienia krajowe, eksportowe, uwzględniające procent dostosowania zakładów do wymagań unijnych.
Więcej informacji w linku: http://old.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=2032
informację wytworzył(a): | Marta Błaż-Półchłopek, Koordynator Regionalny systemu SPIWET w woj. podkarpackim. |
za treść odpowiada: | Marta Błaż-Półchłopek, Koordynator Regionalny systemu SPIWET w woj. podkarpackim. |
data wytworzenia: | 12 maja 2005 r. |